Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Λουκά, είσαι ἠ επικίνδυνα αφελής ή απλά επικίνδυνος.

Ακούσατε τι είπε ο πρωθυπουργεύων υπάλληλος της Goldman Sachs στην Ελλάδα; Πως είναι καλύτερα να υπάρχουν δουλειές όπου θα εργάζονται υπάλληλοι με λίγο μικρότερο μισθό, παρά κλειστές επιχειρήσεις και πολλοί άνεργοι. Είμαι σίγουρος πως όταν το έλεγε αυτό, νόμιζε πως θα έμενε στην ιστορία με αυτή τη φράση, στο πάνθεον των μεγάλων ανδρών. Κάπου ανάμεσα στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη. Ίσως μάλιστα να ονειρεύεται πως στο μέλλον θα διδάσκεται και στα σχολεία, ή ακόμα και στα πανεπιστήμια, η "Παπαδήμιος Φιλοσοφία" ώστε αυτό το απαύγασμα σοφίας να μπορεί να μεταδοθεί και στις επόμενες γενεές.
Η θλιβερή πραγματικότητα όμως που αντικρύζει ο Λουκάς στον πρωΪνό του καθρέπτη μετά από τις βραδυνές του ονειρώξεις, μαρτυρούν το απύθμενα  άδειο του κεφάλι. Άνθρωπος μαριονέτα, ανίκανος σαν τον προκάτοχό του να σκεφτεί όταν δεν του δίνουν γραμμένα, δε σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή πως το ακροατήριό του (εμείς) δεν είμαστε οι ηλίθιοι ψηφοφόροι του χθες.
Ο Λουκάς λοιπόν, δεν φαίνεται έκανε τον κόπο να σκεφτεί πως οι επιχειρήσεις κλείνουν όχι διότι είναι υψηλοί οι μισθοί, αλλά διότι οι διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα χαράτσια και αυξήσεις φόρων, οδήγησαν μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια σε ντόμινο κλεισίματος των επιχειρήσεων.
Ούτε μια στιγμή δε φαίνεται να σκέφτηκε πως όλα τα μέτρα που πήρανε είχανε το αντίθετο αποτέλεσμα και διόγκωση της ύφεσης.
Ούτε μια στιγμή δε φαίνεται να σκέφτηκε πως είναι καιρός σε περιοδο ύφεσης να κόψει από το "λίπος" των βουλευτών και των συμβούλων, ιδίως όταν είναι τόσο άχρηστοι αφού όλοι κάνουν αυτό που προστάζει η τρόϊκα.
Μπορεί πάλι ο Λουκάς να τα σκέφτηκε όλα αυτά. Αλλά να μην έδωσε σημασία, αφού το σχέδιο προχωράει όπως ακριβώς πρέπει. Τώρα, ποιο είναι το σχέδιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου